2. liga „A“ 2022-23

         11. kolo

chess-table-darker-mood-51

26.března 2023

          ŠK 64 Plzeň – ŠK Příbram-Dubno

 

4 : 4

 

V posledním kole 2. ligy A jsme hráli v Plzni proti mladému družstvu Plzeň 64.
Naši soupeři začali lépe na prvních čtyřech šachovnicích a vybojovali dvobodové vedení : Marek Příborský a Pepa Šimeček hráli bílými, ale výhodu ze zahájení nezískali a soupeři je v další průběhu přehráli. Soupeř Petra Stluky měl za obětovaného pěšce silnou iniciativu, ale Petr se ubránil a remizoval. Já jsem se nadlouho zamyslel v zahájení a zvolil černými neobvyklý plán. Plán se nakonec osvědčil a vedl k vyrovnání her a k další remíze.
Po remíze Matěje Hrubého na osmé šachovnici vedli Plzeňští již 3,5:1,5, ale pak nastal zvrat: Jaroslav Janáček a Vláďa Mareš z vyrovnaných pozic své soupeře přehráli a stav utkání vyrovnali na 3,5:3,5! A najednou jsme byli blízko k celkovému vítězství, protože Milan Petras měl v koncovce figuru navíc a dva pěšci nebyli za ni dostatečnou náhradou. Milan se ale neodvážil použít aktivní vyhrávající plán a jen remizoval. Zápas tedy skončil nerozhodně 4:4.
V soutěži jsme bojovali, jak jsme nejlépe uměli. Obsadili jsme desáté místo v tabulce, v současné době to asi odpovídá našim možnostem. Je pravda, že ve všech třech zápasech, ve kterých jsme hráli 4:4, jsme nevyužili vynikající šance na vítězství nejméně 4,5: 3,5. Na druhé straně patří proměňování šancí také k síle družstva a nemůžeme se proto vymlouvat na smůlu.
V příští sezóně budeme hrát v krajském přeboru, ale také bychom se mohli zúčastnit 2. ligy jako náhradníci.